Niveaulezen: AVI boekjes

Leren lezen met AVI boekjes

De bib bezit een ruime collectie eenvoudige boekjes die speciaal geschreven zijn om kinderen te leren lezen. Het AVI-systeem wordt ook op de meeste basisscholen gebruikt om het technisch lezen van de leerlingen te testen.

Werkwijze

Om boeken ter plekke te consulteren hoef je geen lid te zijn.

Om boeken te lenen moet je lid zijn. Je moet steeds je lenerspasje mee hebben.

In de hoofdbibliotheek moet je de uitlening en teruggave zelf registreren. In de uitleenpunten gebeurt de registratie door het bibliotheekpersoneel.

Boeken die niet in de collectie van Bibliotheek Middelkerke zitten, kunnen opgevraagd worden uit een andere Vlaamse bibliotheek via het Interbibliothecair Leenverkeer (IBL) tegen een kleine vergoeding.

 

Waar?

  • Hoofdbibliotheek Middelkerke
  • Trefpunt Leffinge
  • Trefpunt Westende

 

Termijn 

Boeken worden drie weken uitgeleend. Deze termijn kan twee keer met drie weken verlengd worden, op voorwaarde dat een andere klant het boek intussen niet gereserveerd heeft.

 

Kostprijs

Lidmaatschap:

  • Kinderen tot 18 jaar: gratis
  • Volwassenen: € 2,50

Uitleen boeken: gratis

Te-laat-geld: € 0,10 per dag, eventueel vermeerderd met de portokosten.

 

Groeiboeken

Groeiboeken zijn boeken met meerdere verhalen die meer dan 1 AVI-niveau hebben, bijvoorbeeld vier verhalen, van AVI 1 tot AVI 4.  Groeiboeken zijn in de bib te herkennen aan de vermelding "GROEI" op het rugetiket. De boekjes worden ingedeeld op het hoogste niveau. 

Samenleesboeken

Samenleesboekjes (de naam zegt het al) zijn om samen te lezen. Je kind leest woordjes of korte, eenvoudige tekst (in een groter lettertype, vaak op de bladzijde links). Jijzelf leest de langere teksten (normale lettergrootte, vaak de rechterbladzijde). Samenleesboeken bevatten een eenvoudige tekst bedoeld voor de beginnende lezer, en een moeilijker tekst voor een ouder of een oudere broer of zus. Zo kunnen de kinderen samen met een gevorderde lezer al snel een volledig verhaal lezen. Deze boekjes worden dan ingedeeld op het laagste AVI-niveau. Samenleesboeken zijn in de bib te herkennen aan de vermelding "SAMEN" op het rugetiket.