Boek
Nederlands

De zeven manen van Maali Almeida : roman

Shehan Karunatilaka (auteur), Robert Neugarten (vertaler)
Na zijn eigen dood in 1990 heeft een oorlogsfotograaf een week de tijd om te ontdekken hoe hij aan zijn einde is gekomen en fotografisch bewijs te vinden van een nationaal schandaal rondom de Sri Lankaanse Burgeroorlog.
Titel
De zeven manen van Maali Almeida : roman
Auteur
Shehan Karunatilaka
Vertaler
Robert Neugarten
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The seven moons of Maali Almeida
Uitgever
Amsterdam: Spectrum, 2023
415 p.
ISBN
9789000388387 (paperback)

Besprekingen

De waarheid ligt verborgen tussen afgehakte hoofden

Als de levenden niet meer weten waarom de oorlog begon, moeten we de doden aan het woord laten, vindt de Sri Lankaanse auteur Shehan Karunatilaka. Hij deed dat, en won zo de Booker Prize. En zeggen dat zijn eerste worp nu kladpapier is voor zijn kinderen.

'Sri Lanka is als Belfast, maar mét zon', zei een westerse diplomaat me ooit. Het land is net zo sektarisch, en tussen 1983 en 2009 was het onder­gedompeld in een bloedige burgeroorlog tussen Tamil­tijgers, het leger en Singalese doodseskaders. Tienduizenden burgers stierven, en toen India tussenkwam, werd dat premier Rajiv Gandhi noodlottig.

Deze zomer is het precies veertig jaar geleden dat het conflict begon, met anti-Tamil­pogroms in de hoofdstad Colombo. Duizenden mensen werden in hun huizen in brand gestoken. Die ­zogeheten Zwarte Juli speelt een belangrijke rol in De zeven ­manen van Maali Almeida , de roman waarmee Shehan Karunatilaka vorig jaar de Booker ­Prize won.

Het hoofdpersonage, Malinda Albert ­Kabalana Almeida - Maali voor de vrienden -, is niet langer een mens van vlees en bloed, maar de geest van een openlijk homoseksuele ­fotograaf die de moorden heeft vastgelegd. Hij houdt zich op in het niemandsland…Lees verder

Deze roman kreeg niet voor niets de Booker Prize.

'Fotograaf. Gokker. Slet.' Het zijn de woorden waarmee Maali Almeida zich voorstelt in De zeven manen van Maali Almeida. De Sri Lankaan Shehan Karunatilaka won met zijn roman de Booker Prize in 2022, en nu is ook de Nederlandse vertaling uit. 

We schrijven Sri Lanka, 1990. En er is nog een woord op Maali van toepassing: hij is dood. Daarover is geen discussie mogelijk met de dame achter de balie in de wachtruimte waar hij zich met andere pas overledenen bevindt. En dat zijn er nogal wat, aangezien in Sri Lanka een bloedige burgeroorlog woedt. Zeven manen (nachten) krijgt Maali de tijd om naar 'het licht' te gaan, anders zit hij voor eeuwig vast in deze tussenfase. Het is het startsein voor een wervelend verhaal vol inktzwarte humor, waarin Maali wil achterhalen hoe hij aan zijn einde is gekomen. En nog belangrijker: zijn politiek beladen foto's moeten bij de juiste mensen terechtkomen (en niet bij de verkeerde). Een handzaam overzicht van de strijdende én bemiddelende partijen in Sri Lanka biedt de lezer houvast. 'Je moet niet naar de goeien zoeken, want die zijn er niet', is Maali's commentaar. Knap hoe Karunatilaka een verhaal in een magisch-realistische setting, over een relatief onbekende, gruwelijke geschiede…Lees verder

Shehan Karunatilaka

De tweede roman van de Sri Lankaan Shehan Karunatilaka werd vorig jaar bekroond met de Booker Prize en is nu in het Nederlands vertaald. Daarin krijgen we net als in zijn debuut 'Chinaman' opnieuw te maken met de queeste van een behoorlijk onbetrouwbare verteller.

Malinda Albert Kabalana Almeida is een zelfverklaarde fotograaf, gokker en slet. Hij ontwaakt dood in het Tussenin, een bureaucratisch vagevuur met lange rijen wachtenden en een vrouw in een witte sari achter de balie. Voor hij het tijdelijke met het eeuwige verwisselt, heeft hij zeven dagen om zijn zaakjes op orde te krijgen. In dit geval: achterhalen hoe hij het loodje heeft gelegd én zijn doos foto's terugvinden, beelden die 'overheden kunnen omverwerpen en oorlogen voorkomen'.

Karunatilaka zet de lezer vierhonderd pagina's lang op de rug van de jij-verteller op een roetsjbaan in het door een burgeroorlog verscheurde Sri Lanka in de jaren 80. Dat doet hij met sardonische humor, een gogoliaans gevoe…Lees verder

De fotograaf Maali Almeida is vermoord, althans dat droomt hij. Hij staat in de rij van het voorportaal van het hiernamaals, samen met anderen die gruwelijk aan hun einde gekomen zijn. Sommige herkent hij, want hij heeft talloze slachtoffers gefotografeerd sinds eind jaren '80, toen een burgeroorlog in Sri Lanka begon, een oorlog zonder good guys. Hij krijgt van de hemelse bureaucratie een week – zeven manen – de tijd om te ontdekken wie hem heeft gedood en om zijn toekomst op orde te brengen. Hij komt in een maalstroom van ontmoetingen met daders en slachtoffers terecht, die hem amper wijzer maken over wat hij met zijn voorbije leven aan moet. Is vergeten worden niet de beste optie, want wat moet de wereld met de honderden foto's van wreedheden die hij onder een bed heeft verstopt? Dit compromisloze verhaal, dat in 2022 de Booker Prize won, lijkt een soort 1984-roman over nieuwe natiestaten: niet één totalitair regime, maar gewone mensen die zich organiseren op basis van religie, ide…Lees verder