Boek
Nederlands

Zero zero zero

Roberto Saviano (auteur)
Titel
Zero zero zero
Auteur
Roberto Saviano
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Zero zero zero
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2013
414 p.
ISBN
9789023483502 (paperback)

Besprekingen

Roberto Saviano maakte in 2006 naam met zijn bestseller Gomorrah, een aanklacht tegen de Napolitaanse maffia, de camorra. Het boek werd verfilmd door Matteo Garrone, die met zijn film de Grand Prix op het festival van Cannes won. Maar Saviano haalde met zijn werk ook de haat van de camorra op zich. Het veranderde definitief zijn leven en hij leeft nog steeds onder politiebescherming.
Voor een goed begrip: de titel Zero, zero, zero verwijst niet naar de intussen beroemd geworden uitspraak van de wielrenner Alberto Contador, maar naar het type meel 'zero zero' of '00', waarmee in Italië pizzadeeg wordt gemaakt. Cocaïne lijkt immers op dat meel, maar is nog fijner. 'Zero, zero, zero' is de bijnaam die dealers en junkies geven aan de cocaïne van de beste kwaliteit. 
Saviano schreef dit boek samen met de journaliste Benedetta Tobagi, dochter van een journalist van de 'Corriere della sera', die door de Rode Brigades werd vermoord. Van terreur naar internationale dru…Lees verder
De auteur van onder meer de bestseller 'Gomorra' (2007)* laat in dit huiveringwekkende boek de lezer kennismaken met de wereld van de cocaïne. Van oorsprong tot eindgebruiker, alles passeert de revue. De lezer maakt kennis met de bloeddorstige kartels die niets en niemand ontzien om hun dominantie te bewaken. Eveneens ontdekt hij waarom cocaïne onlosmakelijk verbonden is met onze informele, maar ook met de formele economie en beleeft de gruwelijke details van waargebeurde feiten op een manier zoals je die in een thriller tegenkomt. Het boek nodigt uit om het in een keer uit te lezen; het laat je niet meer los. Daarna zul je pas de omvang van de problematiek begrijpen. Een aanrader voor iedereen die een kijkje achter de bijna dagelijkse nieuwfeiten wil nemen omtrent de handel in en het gebruik van deze verslavende harddrug.

Over Roberto Saviano

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Martin Kraft

Roberto Saviano (Napels, 22 september 1979) is een Italiaanse journalist en publicist.

In zijn boek Gomorra combineert hij het journalistieke verslag met literatuur en vertelt hij over de economische heerschappij van de Camorra, de Napolitaanse maffia. Ook zijn essays en artikelen gaan over de Camorra en de georganiseerde misdaad in het algemeen.

Saviano heeft filosofie gestudeerd aan de Universiteit van Napels Federico II. Hij maakt deel uit van de groep onderzoekers van het Osservatorio sulla Camorra en werkt voor het weekblad l'Espresso. Zijn verhalen en reportages verschenen onder meer in Nuovi Argomenti, Lo Straniero en Nazione Indiana.

In 2006 ontving hij voor zijn boek Gomorra, dat inmiddels in twintig talen is vertaald, de Premio Viareggio, de Premio Giancarlo Siani en de Premio Stephen Dedalus. Het boek werd in korte tijd een hype in Italië. Saviano ontving als gevolg hiervan dreigbrieven en zwijgende telefoontjes en was uiteindeli…Lees verder op Wikipedia