Boek
Nederlands

Rampspoed : politiek ten tijde van catastrofe

Niall Ferguson (auteur)
+1
Rampspoed : politiek ten tijde van catastrofe
×
Rampspoed : politiek ten tijde van catastrofe Rampspoed : politiek ten tijde van catastrofe

Rampspoed : politiek ten tijde van catastrofe

Historisch overzicht van het ontstaan en oplossen van rampen en spectaculaire ongelukken door de eeuwen heen.
Titel
Rampspoed : politiek ten tijde van catastrofe
Auteur
Niall Ferguson
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Doom : the politics of catastrophe
Uitgever
Amsterdam: Hollands Diep, 2021
527 p. : ill.
ISBN
9789048859023 (paperback)

Besprekingen

Rampen zijn van alle tijden en daarom zouden overheden en samenlevingen daarvan kunnen leren. Dat gebeurt vaak ook, maar het komt vaker voor dat de mensheid verrast wordt door schijnbaar onverwachte gebeurtenissen. Met terugwerkende kracht zijn wel randvoorwaarden te schetsen die rampspoed veroorzaken en vervolgens kunnen verzachten. Dit boek schiet door duizenden jaren van natuurgeweld, oorlog, ziekte en hongersnood en raakt daarbij veel verrassende thema’s aan. Aanleiding vormt natuurlijk de huidige covid-pandemie, die regelmatig terugkeert in het boek en zorgt voor een rommelige opbouw. De verkenning van historische gebeurtenissen is uitgebalanceerd, maar de covid-perikelen lijken soms rechtstreeks uit de media geplukt, zonder voldoende duiding of analyse. Hier vertrouwt de schrijver teveel op het geheugen van de lezer. Daarmee resulteert een onevenwichtig boek, dat vooral opportunistisch inhaakt op de actualiteit. Met illustraties en grafieken in zwart-wit, eindnoten en een register.

Over Niall Ferguson

CC BY 2.0 - Foto van/door Chatham House

Niall Campbell Douglas Ferguson (Glasgow, 18 april 1964) is een Brits historicus. Hij is gespecialiseerd in financiële en economische geschiedenis, vooral in verschijnselen als hyperinflatie en obligatiemarkten en verder kolonialisme en cultuurgeschiedenis. Ferguson is sinds 2004 hoogleraar aan Harvard en sinds 2011 ook hoogleraar aan de London School of Economics.

Biografie

Opleiding en universitaire loopbaan

Ferguson begon zijn opleiding aan de Glasgow Academy (een sinds 1845 bestaande particuliere onderwijsinstelling) en van 1983 tot 1986 ging hij naar het Magdalen College in Oxford. Daarna volgden aanstellingen aan de universiteiten van Hamburg, Berlijn en Cambridge. In 1992 werd hij universitair docent moderne geschiedenis aan de Universiteit van Oxford en in 2000 werd hij er hoogleraar. Daarna volgden aanstellingen als hoogleraar aan de New York University (200…Lees verder op Wikipedia