De hofcomponist Antonio Salieri kan zich er niet bij neerleggen dat de jonge losbol Amadeus Mozart muziek schrijft die bijna bovenaards mooi is. Speelfilm over het leven en werk van de Oostenrijkse componist Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)
Titel
Amadeus / dir. by Milos Forman ; screenplay and original stage play by Peter Shaffer
Regisseur
Milos Forman 1932-2018
Acteur
F.Murray Abraham Elisabeth Berridge Tom Hulce
Scenarist
Peter Shaffer
Componist
Neville Marriner 1924-2016
Taal
Engels
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Warner Home Video, 2006
1 dvd-video
Oorspr. opname
1984
Speelduur
ca. 153 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans, Italiaans Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Arabisch, Spaans, Portugees, Duits, Roemeens, Bulgaars, Engels voor slechthorenden, Italiaans voor slechthorenden
EAN
7321931362184
CDR
HFD0325

Besprekingen

De film Amadeus van regisseur Milos Forman was in 1984 een groot bioscoopsucces en werd bekroond met 8 Oscars. In de hoofdrollen zijn te zien F. Murray Abraham, Tom Hulce en Elizabeth Berridge. Het verhaal, gebasseerd op het toneelstuk van Peter Shaffer, wordt verteld door de oude Antonio Salieri, hofcomponist van keizer Josef II, kon het niet verdragen dat een jonge losbol als Amadeus Mozart zulke bijna bovenaards mooie muziek schreef en probeerde hem op alle mogelijke manieren tegen te werken. De muziek van Mozart speelt uiteraard een belangrijke rol in de film. De Speelfilmencyclopedie geeft drie sterren.

Over Milos Forman

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door che
(Please credit as "Petr Novák, Wikipedia" in case you use this outside Wikimedia projects.)

Jan Tomáš (Miloš) Forman (Čáslav, 18 februari 1932 – Danbury, 13 april 2018) was een Amerikaans filmregisseur van Tsjecho-Slowaakse afkomst.

Leven

Forman werd geboren als zoon van de leraar Rudolf Forman en de hotelhoudster Anna Forman. Zijn ouders waren protestant. Zijn vader werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gearresteerd wegens het verspreiden van verboden boeken, en Formans moeder wegens betrokkenheid bij zwarte handel. Beiden kwamen om in concentratiekampen en Forman werd door verwanten opgevoed. Begin jaren zestig ontdekte hij dat zijn biologische vader Otto Kohn was, de architect die zijn moeder vóór de oorlog bij de constructie van haar hotel had leren kennen. Anna Forman bekende haar buitenechtelijke relatie met hem later aan een celgenote in Auschwitz, die ze daarbij liet beloven dit zo mogelijk ooit aan Miloš mee te delen.

Nadat hij aan de Praagse filmacademie zijn studie had voltooid maakte hij een aantal komedies,…Lees verder op Wikipedia