Boek
Nederlands

Vreemde woorden : betekenis, schrijfwijze en herkomst

A. Kolsteren (auteur), Ewoud Sanders (auteur)
+1
Vreemde woorden : betekenis, schrijfwijze en herkomst
×
Vreemde woorden : betekenis, schrijfwijze en herkomst Vreemde woorden : betekenis, schrijfwijze en herkomst

Vreemde woorden : betekenis, schrijfwijze en herkomst

In de reeks:

Vreemde woorden geven - mits correct gebruikt - iemands taalgebruik een gevarieerd, levendig en erudiet karakter. Het zijn de versierselen van onze taal. Maar juist omdat deze woorden vreemd zijn, levert het gebruik ervan nogal eens moeilijkheden op. En onjuist gebruik kan ertoe leiden dat een spreker of schrijver zijn taal ongewild ontsiert en zich misschien belachelijk maakt.

'P
Titel
Vreemde woorden : betekenis, schrijfwijze en herkomst
Auteur
A. Kolsteren Ewoud Sanders
Taal
Nederlands
Editie
25e herz. dr.
Uitgever
Houten: Prisma, 2010
655 p.
ISBN
9789049106010 (paperback)

Besprekingen

Bij uitgeverij Prisma zijn recent een aantal boeiende taaluitgaven verschenen. Naast een brievenboek voor het Nederlands verschenen eerder brievenboeken voor Engels, Duits, Spaans, Italiaans en Frans. Daarnaast is er ook een gevarieerd scala woordenboeken en taaltrainingen om op eigen houtje aan de slag te gaan. Aan de kleur van het omslag kan de lezer onmiddellijk de uitgave typeren: een woordenboek, een taaltraining of een uitgave op het gebied van taalbeheersing. Daarbinnen zijn er dan nog lichte of donkere tinten naargelang de moeilijkheidsgraad.
Vreemde woorden is een leuke uitgave voor wie graag plezier uit taal puurt. De auteurs gaan op zoek naar de betekenis, schrijfwijze en herkomst van enkele duizenden woorden. Het gaat om een herdruk waaraan ten minste tweeduizend nieuwe woorden werden toegevoegd. De nieuwkomers zijn vooral afkomstig uit de computerwereld (internetgebruik, chatten), verwijzen naar nieuwe fenomenen of dekken plots een nieuwe lading, zoals het beg…Lees verder
Alfabetische lijst van vreemde woorden (woorden die afkomstig zijn uit een andere taal dan het Nederlands en daarin (nog) als vreemde woorden worden ervaren) met hun etymologieën en betekenissen. Ook zijn ingeburgerde vreemde woorden opgenomen waarvan de betekenis niet zo bekend is. Verder zijn er lijsten met gebruikte afkortingen, Latijnse en Griekse voorvoegsels en het Griekse alfabet. In 1994 verscheen een geheel herziene nieuwe editie van dit oorspronkelijk in 1956 verschenen bekende woordenboek van Kolsteren, nu onder redactie van Ewoud Sanders, met circa 2000 nieuwe woorden en door actualisering van de definities van bepaalde lemma's. Bovendien werd de typografie veel overzichtelijker en ook de gebruiksaanwijzing. Van die nieuwe editie uit 1994 verscheen in 2000 een herziene (20e) herdruk in de nieuwe spelling, aangevuld met enkele honderden nieuwe termen; daarvan is deze 25e druk een licht herziene herdruk. Kleine druk.