Boek
Nederlands

Van muur tot muur : de wereldpolitiek sinds 1989

Jonathan Holslag (auteur), Aad Janssen (vertaler), Pon Ruiter (vertaler)
+1
Van muur tot muur : de wereldpolitiek sinds 1989
×
Van muur tot muur : de wereldpolitiek sinds 1989 Van muur tot muur : de wereldpolitiek sinds 1989

Van muur tot muur : de wereldpolitiek sinds 1989

Titel
Van muur tot muur : de wereldpolitiek sinds 1989
Auteur
Jonathan Holslag
Vertaler
Aad Janssen Pon Ruiter
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
World politics since 1989
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2021
429 p. : ill.
ISBN
9789403138114 (hardback)

Besprekingen

Hoe kan het dat na het einde van de Koude Oorlog niet vrije markten en democratie floreren, maar dat nationalisme en autoritaire machten domineren? Die vraag beantwoordt de Belgische politicoloog Jonathan Holslag met een brede analyse van politieke en economische ontwikkelingen van de afgelopen dertig jaar. Na de Koude Oorlog heeft het Westen volgens hem vele kansen laten lopen om zichzelf te versterken. Maar het koos in een mengeling van gemakzucht en hoogmoed voor consumentisme, het ruim baan geven aan grote bedrijven en roekeloze oorlogen. Daardoor konden autoritaire regimes machtiger worden, met name China en Rusland. Een groot deel van het Zuiden bleef arm en vaak verscheurd door geweld. De wereld is na 1989 gefragmenteerder, turbulenter en gevaarlijker geworden. Verfrissend is dat Holslag deze periode zowel vanuit het perspectief van het Westen als dat van andere regio’s beschrijft. Zijn boek heeft een hoge informatiedichtheid, maar is toch toegankelijk. Het biedt stof tot naden…Lees verder

Over Jonathan Holslag

Jonathan Holslag (Sint-Niklaas, 15 juni 1981) is een Belgische politicoloog en Chinakenner.

Loopbaan

Jonathan Holslag groeide op in Belsele, Sinaai, Sint-Niklaas en Hamont. Hij volgde zijn middelbaar onderwijs aan het Salvatorcollege van Hamont. Erna volgde hij een deel van een opleiding tot onderofficier.

In een interview van 2022 getuigde hij over zijn bewogen jeugd, de drugsproblemen van zijn vader en een alleenstaande moeder die de eindjes niet altijd aan elkaar kon knopen. "We woonden in een armzalig boerderijtje... Op een gegeven moment was het niet meer warm in huis. De ijsbloemen stonden op het venster. En mijn jongste broertje had longontsteking."

Na dat verblijf in het leger studeerde Holslag regent geschiedenis, Nederlands en aardrijkskunde aan de Hogeschool PXL in Hasselt en gaf vervolgens twee jaren les aan het Sint-Hubertuscollege in Neerpelt.

Nadien studeerde hij politieke wetenschappen en interna…Lees verder op Wikipedia