Boek
Nederlands

Vooruit! : politieke vernieuwing, digitale cultuur en socialisme

Ico Maly (auteur)

Vooruit! : politieke vernieuwing, digitale cultuur en socialisme

Analyse van de politiek van de sociaaldemocratische Belgische politicus Conner Rousseau, vooral met betrekking tot sociale media.
Titel
Vooruit! : politieke vernieuwing, digitale cultuur en socialisme
Auteur
Ico Maly
Taal
Nederlands
Uitgever
Berchem: EPO, 2021
229 p. : ill.
ISBN
9789462673069 (paperback)

Besprekingen

De belangstelling in Nederland voor de Belgische politiek is minimaal, maar deze analyse van de manier waarop de 'digitale cultuur' en dan met name sociale media de verhoudingen bij onze zuiderburen hebben opgeschud, is ook heel goed bruikbaar voor Nederland. Centrale figuur in dit boek is Conner Rousseau, de jongste partijvoorzitter van de Vlaamse socialisten ooit. Hij predikt van alles, maar niet revolutie, geen anti-kapitalisme, geen nieuw soort klassenstrijd. Rousseau is een knappe jongeman, die zich ernstig bekommert om likes, volgers, fans, influencers en naamsbekendheid – alsof hij een nieuw soort merk politicus is. Rousseau is 'het hoofdingrediënt van het vernieuwingsproces van de Vlaamse sociaal-democratie' maar door zijn methoden geldt wel: 'Als dat merk verbrandt, is meteen de hele partij verbrand.' Was het wellicht ooit de bedoeling het weglopen van linkse kiezers naar andere partijen te stoppen, de initiatieven van Rousseau hebben 'geen dam tegen de verrechtsing' kunnen o…Lees verder

Over Ico Maly

Ico Maly (11 augustus 1978) is een Belgisch cultuurwetenschapper en auteur.

Maly studeerde vergelijkende cultuurwetenschappen en ontwikkelingssamenwerking aan de Universiteit Gent, waar hij zijn thesis schreef bij Jan Blommaert. Vanaf 2002 werkte hij bij Kif Kif, waar hij van 2009 tot 2015 coördinator was. In 2012 doctoreerde Maly aan Tilburg University met een studie van de Vlaams-nationalistische partij N-VA, die datzelfde jaar werd uitgegeven in boekvorm. Sinds 2015 doceert Maly New Media and Politics aan Tilburg University. Hij is gastprofessor aan het RITS in Brussel en aan Hogeschool VIVES in Kortrijk.

In 2020 was Maly een van de initiatiefnemers van de documentairefilm Language x Power x Activism (publicatie voorzien in 2021) over het leven en werk van Blommaert, die in januari 2021 overleed aan een terminale kanker.

Bibliografie