Boek
Nederlands

De jaren 70 in België

Huis van Alijn (auteur)
+1
De jaren 70 in België
×
De jaren 70 in België De jaren 70 in België

De jaren 70 in België

Impressie van het huiselijk leven in Belgie͏̈ in de jaren zeventig van de twintigste eeuw, aan de hand van afbeeldingen in kleur van allerlei (gebruiks)voorwerpen en bijpassende zwart-witfoto's gegroepeerd rondom thema's als school, persoonlijke verzorging, keuken, huiskamer etc.
Titel
De jaren 70 in België
Auteur
Huis van Alijn (Gent)
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2007
143 p. : ill.
ISBN
9789020970807

Besprekingen

Dit boek in vierkant formaat toont een deel van de collectie van het Huis van Alijn, een Gents museum met gebruiksvoorwerpen uit de recente geschiedenis. Eerder verscheen al een boek over de jaren vijftig* van dezelfde auteurs, en in deze uitgave worden allerhande objecten getoond die onlosmakelijk bij de (Belgische) jaren zeventig horen. Na een kort inleidend stukje over de periode als een 'crisis in discostijl', volgt een bonte overvloed aan her en der over de pagina's verspreid beeldmateriaal. Dat alles is ingedeeld in allerlei luchtige thema's als 'De eerste pamperbaby's', 'Het schoonheidslaboratorium' en 'De hele wereld in je bord', met veel reclameaffiches en foto's van onder andere zuigflessen, speelgoed, lp's en videorecorders. Elk thema wordt kort ingeleid, en bij een aantal foto's vind je ook een aparte toelichting. Veel van de objecten zullen aanleiding geven tot herkenning, nostalgie of hilariteit, andere zeggen dan weer meer over de politieke en sociale context. De lay-ou…Lees verder

Over Huis van Alijn

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Lalieka

Het Huis van Alijn is een museum in de Belgische stad Gent. De collectie belicht het dagelijkse leven in de 20e eeuw. Het museum is gevestigd in het Kinderen van Alijnshospitaal, een voormalig godshuis.

Geschiedenis van het hospitaal

De familie Alijn stichtte in 1363 het godshuis als zoenoffer na een twist met dodelijke afloop tussen de families Alijn en Rijms. Graaf Lodewijk van Male besliste dat de familie Rijms een som van 200 pond parisi aan de familie Alijn moest betalen. Hij werd mede-initiatiefnemer en beschermheer van het hospitaal.

Bij opname in het hospitaal moest de patiënt zijn onroerende goederen afstaan, zijn roerende mocht hij behouden.

Tijdens de 16e eeuw kreeg het huis zijn huidige vorm: een toegangspoort en acht huisjes aan de straatkant en zestien driekamerwoningen rond het binnenplein. De laatgotische Sint-Catharinakapel werd tussen 1543 en 1546 gebouwd.

Lees verder op Wikipedia