De 6 moordzaken geven een goed beeld van 5 decennia politiewerk in Hongkong
Bevat
De waarheid tussen wit en zwart
De erecode van gevangenen
De langste dag
De weegschaal van Themis
Geleende plaats
Geleende tijd
Titel
Hongkong Noir
Auteur
Ho-Kei Chan 1975-
Vertaler
Mathilda Banfield Annelous Stiggelbout
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Chinees
Oorspr. titel
13.67
Parallelle titel
Hong kong Noir
Uitgever
Amsterdam: De Geus, © 2018
540 p.
ISBN
9789044535518 (paperback)

Besprekingen

De wonderflik van Hongkong

Misdaad. In zes misdaadnovelles die samen één grote roman vormen, beschrijft Chan Ho-kei niet alleen het leven van een superflik maar ook de transformatie van miljoenenstad Hongkong.

Wat Kwan Chun-dok, voormalig politie-inspecteur in Hongkong, in het eerste hoofdstuk van Hongkong noir van Chan Ho-kei, klaarspeelt, grenst aan het onwaarschijnlijke. Het is 2013 en hoewel hij al vele jaren op pensioen is, helpt hij de politie nog altijd bij belangwekkende misdaden. Maar hij heeft leverkanker, ligt in een diepe coma en lijdt aan het locked-in-syndroom waardoor hij alles kan horen maar nauwelijks kan reageren. Toch lost hij nog een moord op door met oogsignalen 'ja' of 'nee' te antwoorden op vragen die zijn assistent Sonny Lok hem stelt. Rond zijn ziekbed zijn vijf verwanten en bekenden van een vermoorde miljonair verzameld: twee zonen, zijn vrouw, een bediende en zijn assistent. Als een echte Sherlock Holmes schetst Lok de contouren van de moord en geeft hij uitgebreide biografieën van de vijf die langzaam doorkrijgen dat ze allemaal verdachten zijn. Door gerichte vragen aan Kwan te stellen wordt de moord opgelost. Einde eerste verhaal.

Daarna volgen no…Lees verder

Sonny Lok is rechercheur bij de politie in Hong Kong. Zijn grote leermeester is Kwan Chun-dok die in het eerste van de zes zaken die worden opgelost in coma ligt maar via een slimmigheid van Sonny Lok toch een bijdrage aan de oplossing levert in een moordzaak. De andere zaken nemen steeds een stap terug in de tijd. Terwijl Sonny Lok een baas van een maffia-imperium wil aanpakken, blijkt dat Kwan Chun-dok, die eigenlijk al met pensioen is maar als adviseur nog bij de politie werkt, hem een stap vooruit is. Verder terug in de tijd is hij steeds prominenter aanwezig. De politiezaken geven tegelijkertijd een beeld van de niet altijd even positieve ontwikkelingen in Hong Kong sinds het vertrek van de Britten. Een buitengewoon groots opgezet, intrigerend en boeiend boek vol verrassende wendingen en oplossingen die Sherlock Holmes niet bedacht zou hebben. Alsof voor Kwan Chun-dok een eigen soort logica geldt. Het boek zit ook vol met interessante, knap uitgewerkte figuren en kijkjes in famil…Lees verder