Boek
Nederlands
Een promovenda bij het natuurhistorisch museum te New York ontdekt verband tussen moorden op kinderen, een mislukte Amazone-expeditie en een vreemd afgodsbeeld.
Titel
The relic / Preston ; Child
Auteur
Douglas Preston Lincoln Child
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Relic
Uitgever
Amsterdam: Luitingh-Sijthoff, 1997
351 p.
ISBN
90-245-2550-0

Besprekingen

In het Natural History Museum te New York worden twee kinderen door een 'monster' vermoord. Toch wil de directie niet dat de tentoonstelling over bijgeloof wordt afgelast en ook als er nog andere slachtoffers vallen, besluit men enkel de bewaking te verscherpen. Het monster, Mbwun ('hij die op vier voeten loopt'), is afkomstig uit Amazonië. Geen enkel lid van een antropologische expeditie naar daar keerde levend terug; hun vondsten vormen een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling. Het wezen combineert reptiel- en primaatgenen en leeft van hypofysehormonen. In het slothoofdstuk wordt de ware identiteit van Mbwun onthuld.

Deze thriller-griezelroman verloopt traditioneel. Het mysterie rond het monster wordt stelselmatig ontrafeld; de resultaten van zijn acties zijn huiveringwekkend en vergroten het mysterie. De climax, de opening van de tentoonstelling, is chaotisch, hysterisch en spannend: een groep bezoekers wordt door het monster achtervolgd in de oude, onderaardse gange…Lees verder
Het natuurhistorisch museum te New York wordt vlak voor de opening van een grote tentoonstelling over bijgeloof opgeschrikt door een gruwelijke moord op twee kinderen. De politie-inspecteur die met het onderzoek is belast, staat voor een raadsel, evenals een haastig toegesnelde FBI-agent. Een promovenda in de plantkundige genetica ontdekt verband tussen een jarengeleden mislukte expeditie naar Amazonië, een vreemd afgodsbeeld en een moordend monster met menselijke en reptielachtige genen. In een spannende, spectaculaire scène wordt dit ten slotte overmeesterd. Een fascinerende thriller van twee bekwame vertellers met veel oog voor genetische en technische details. Een vernuftig plot leidt naar een verrassende ontknoping. Pocketeditie, zeer kleine druk.

Over Douglas Preston

Douglas Preston (Cambridge, Massachusetts, 20 mei 1956) is een Amerikaans auteur van horror- en techno-thrillers.

Hij schreef zeventien populaire techno-thrillers en horrorromans, waarvan vier alleen en de overige met Lincoln Child. Hij is ook auteur van verschillende non-fictie boeken, waarvan een met de Italiaanse auteur Mario Spezi.

Bibliografie

  • Jennie (Jennie), BZZTôH, 1995
  • De codex (The Codex), Luitingh-Sijthoff, 2005
  • Dinosaurus canyon (Tyrannosaur Canyon), Luitingh-Sijthoff, 2006
  • Goddeloos (Blasphemy), Luitingh-Sijthoff, 2008
  • Krater (Impact), Luitingh-Sijthoff, 2010
  • De verdwenen stad (The lost city of the monkey god), Luitingh-Sijthoff, 2017

Met Lincoln Child

Pendergast-reeks

Suggesties