Boek
Nederlands

Tomte en de vos

Astrid Lindgren (auteur), Eva Eriksson (illustrator), Ceciel Verheij (vertaler)
De huiskabouter Tomte begrijpt best dat een vos erg hongerig kan zijn, maar hij wil niet dat de kippen van de boerderij daar de dupe van worden. Prentenboek met sfeervolle kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Kabouters, Winter, Vossen
Extra onderwerp
prentenboeken
Titel
Tomte en de vos
Auteur
Astrid Lindgren
Illustrator
Eva Eriksson
Vertaler
Ceciel Verheij
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Räven en tomten
Uitgever
Zeist: Christofoor Uitgeverij, © 2018
29 p. : ill.
ISBN
9789060388525 (hardback)

Besprekingen

Herziene herdruk van een klassiek prentenboek dat oorspronkelijk uit 1960 dateert en in Nederland voor het eerst in 1982 in vertaling is verschenen. Er is gekozen voor een ander formaat, een aangepaste vertaling en de vertrouwde illustraties van Harald Wiberg maakten plaats voor nieuwe beelden van Eva Eriksson. Het verhaal is bekend: huiskabouter Tomte waakt over het wel en wee van de boerderij. Als een vos de kippen belaagt, weet hij die van zijn plan af te brengen door hem zijn eigen bordje pap te geven. De nieuwe vertaling wijkt op details af van de eerste vertaling (hoeve is nu bijvoorbeeld boerderij; waken is vervangen door een oogje in het zeil houden). De tekst is ritmisch en laat zich soepel voorlezen. De illustraties van de veel bekroonde illustratrice (o.a. in 2001 met de Astrid Lindgren Prijs) zijn uitgevoerd in warme kleuren en met oog voor traditie. De sfeer is winters, in huis staat een versierde kerstboom en ook buiten, onder meer in de boom op het erf, brandt kerstverl…Lees verder

Over Astrid Lindgren

Astrid Lindgren (Zweedse uitspraak: [ˈastrɪd ˈlɪŋɡreːn]), geboren als Astrid Anna Emilia Ericsson (Näs (bij Vimmerby), 14 november 1907 – Stockholm, 28 januari 2002) was een Zweedse schrijfster van verhalen voor zowel kinderen als volwassenen.

Levensloop en gezinsleven

Ericsson groeide op nabij Vimmerby in Småland in het zuiden van Zweden, op de boerderij Näs die haar ouders, Samuel August Ericsson (1875-1969) en Johanna Sofia Hanna Jonsson (1879-1961), pachtten. Astrid was hun tweede kind. Ze had een oudere broer, Gunnar (1906-1974), en later twee jongere zussen, Stina (1911-2002, getrouwd met Hergin) en Ingegerd (1916-1997).

Toen ze 18 jaar oud was en journaliste in opleiding bij de lokale krant Vimmerbytidningen, werd ze zwanger. De vader van het kind, de hoofdredacteur van de krant, wilde met haar trouwen, maar zij sloeg dit aanzoek af en verhuisde naar Stockholm. Haar kind, een zoon die …Lees verder op Wikipedia